Ledenverlies voor VVD na affaire-Verdonk

Icoon PolitiekHet tumult rond Rita Verdonk heeft de VVD leden gekost. Sinds haar gedwongen vertrek uit de Tweede Kamerfractie van haar partij hebben zeshonderd leden hun lidmaatschap opgezegd.

Dat zei partijvoorzitter Jan van Zanen vandaag in de marge van de VVD-partijraad in Apeldoorn. De speciale actie die de partij heeft opgezet om leden binnenboord te houden, heeft al 450 nieuwe aanmeldingen opgeleverd, deels van recente opzeggers.

VVD-Kamerleden bellen leden die de partij verlaten om hen overhalen toch lid te blijven of in ieder geval VVD te blijven stemmen. ,,We willen maximale nazorg plegen'', zei partijleider Mark Rutte, die net als veel andere VVD-kopstukken de komende tijd meer dan normaal de leden in het land op zal zoeken.

Van Zanen zegt veel felle en emotionele reacties binnen te krijgen sinds het recente partijconges, waar de leden uitspraken dat Verdonk voor de VVD behouden moet blijven. Zij heeft in de Tweede Kamer een eigen fractie gevormd, maar wil ook lid van de VVD blijven. Het partijbestuur bekijkt momenteel hoe de VVD hierop zal reageren. Van Zanen wilde vandaag nog niets kwijt over de resultaten van dit beraad.