Brabantse school dicht op islamitische feestdagen
Zaterdag maakte de school bekend dat komend schooljaar niet alleen tijdens het suikerfeest vrij wordt gegeven, maar ook op het - eveneens islamitische - offerfeest. Vandaag haalde dit nieuws de landelijke media. De zomervakantie van 2008 zal voor docenten en leerlingen van De Leijgraaf daardoor ook enkele dagen later beginnen. Het initiatief voor de islamitische vrije dagen komt van het college van bestuur van De Leijgraaf.
Volgens de voorzitter van het college van bestuur, Marc Veldhoven, is op zijn ROC circa 20% van de leerlingen van allochtone komaf. ''Wij zijn ervan overtuigd dat we een bijdrage leveren aan hun integratie als we, net als we dat met christelijke feestdagen doen, ook islamitische feestdagen als een vrije dag inroosteren. Integratie begint met respect.'' Hij verwerpt kritiek dat er ook vrij zou moeten worden gegeven op bijvoorbeeld Chinees nieuwjaar of Hindoefeestdagen. ''Nee dus, want zij zijn geen doelgroep van onze instelling, moslims wel.''
De voorzitter heeft nog geprobeerd om ook andere Brabantse middelbare scholen mee te krijgen in het vrijgeven op islamitische feestdagen, maar zonder succes. ''Die vinden dat een zaak van de overheid.''
Verzuim voorkomen
In de Randstad zouden overigens ook scholen zijn die alle leerlingen vrij geven op een islamitische feestdag. ''Marokkaanse leerlingen willen vaak massaal vrij op het suikerfeest. Dan is het, om verzuim te voorkomen, verstandig om er een vrije dag van te maken'', zegt Z. Arslan van het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum.
De Onderwijsbond van het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) noemt het ''prima'' als scholen op deze manier 'maatwerk' leveren. ''Ik vind het een triest argument als mensen zeggen dat je zoiets niet moet doen op een Nederlandse school. De islam hoort bij Nederland. Laten we rekening houden met elkaar, daar wordt het leven prettiger van'', aldus CNV-voorzitter M. Barth. De vakbond stelde vorig jaar al voor om van de dag van het islamitische suikerfeest een nationale feestdag te maken, dat zou dan ten koste moeten gaan van een dag van het pinksterfeest. Het plan werd door de Tweede Kamer echter afgewezen.