'Geen martelingen Nederlandse militairen in Irak'

Icoon AlgemeenNederlandse militairen hebben tijdens ondervragingen in Irak in 2003 geen gevangenen gemarteld. Er is daarom geen reden om nader onderzoek naar de verhoormethoden in te stellen. Wel zijn er fouten gemaakt, maar dat kwam onder meer door onwerkbare afspraken. Dat heeft het RTL Nieuws vrijdag gemeld.

Het programma zegt zich te baseren op de conclusies uit een rapport van een commissie onder leiding van oud-Tweede Kamerlid Koos van den Berg van de SGP.

Maandag wordt het rapport aangeboden aan minister Eimert van Middelkoop (Defensie). Het ministerie van Defensie wil tot dan geen enkele reactie geven, aldus de directeur voorlichting vrijdag.

Regel
De Nederlandse SFIR-militairen, die tot maart 2005 in Al-Muthanna bleven, mochten volgens internationale afspraken niet zelf verdachten verhoren. Deze regel heeft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD geschonden.

Maar wat tijdens de verhoren zelf gebeurde, is wel ernstig maar niet aan te merken als martelingen, aldus RTL4. Zo gebruikte de MIVD verduisterde skibrillen, zette harde muziek op en gooide water over de gevangen heen. Dat zou zijn gebeurd met vijftien Irakese verdachten.

Afstandelijk
Verder stelde de vorige minister van Defensie, Henk Kamp, zich volgens de commissie te afstandelijk op. Kamp wilde alleen ingelicht worden over zaken waarin het Openbaar Ministerie in Arnhem vervolging had ingesteld.

De marechaussee had de omstreden methoden van de verhoren destijds wel onderzocht maar het Openbaar Ministerie in Arnhem zag er geen strafrechtelijke feiten in zodat geen vervolging is ingesteld.

Martelingen
De ophef ontstond na een publicatie in de Volkskrant medio november waarin werd gesproken over martelingen. Kamp was woest, omdat de goede naam van de krijgsmacht internationaal te grabbel was gegooid.

Van den Berg moest de feiten en omstandigheden nog eens op een rij zetten, inclusief de manier waarop alle betrokkenen destijds met de informatie over mogelijke misstanden zijn omgegaan.

Verhoren
Daarnaast komt maandag ook de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) met de uitkomsten van haar onderzoek naar de manier waarop de MIVD verhoren afneemt bij gevangenen.

Met dank aan Party_P voor de submit.