Bush vraagt kans voor nieuwe Irak-strategie

Icoon BuitenlandsDe Amerikaanse president Bush heeft dinsdag in het Capitool zijn jaarlijkse rede tot de volksvertegenwoordiging over het wel en wee van het land gehouden. Het Congres en de Senaat worden sinds begin deze maand door Democraten gedomineerd. De nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is daarom de Democrate Nancy Pelosi. Zij gaf Bush het woord. Bush dankte en prees de nieuwe voorzitster onder luid applaus van de afgevaardigden en senators.

Bush legde aan het begin van zijn rede vooral de klemtoon op binnenlandse economische vraagstukken zoals het begrotingstekort en de ziektekostenverzekering. Hij herhaalde voorts dat Amerika niet meer 'regering maar meer onderneming' nodig heeft. Hij ging ook uitgebreid in op de noodzaak tot verbetering van het onderwijs en de gezondheidszorg.

Bush sprak in de 'State of the Union' tot 04.00 onze tijd naar de parlementsleden en andere prominenten zoals ministers, opperrechters en leden van het Corps Diplomatique. Hij vroeg het Congres ook zijn nieuwe strategie in Irak een kans te geven. Voorts riep Bush op de Verenigde Staten minder afhankelijk te maken van olie. De Amerikanen zouden hun olieconsumptie in tien jaar tijd met eenvijfde moeten verminderen. Bush vestigde ook aandacht op de klimaatsveranderingen die hij een uitdaging noemt.
Submitter:  Bron: ANP