Litouwer te dronken om blaastest te doen

Icoon Opmerkelijk Een vrachtwagenchauffeur uit Litouwen was maandag zo dronken dat hij geen blaastest meer kon uitvoeren. De man werd op de A12 bij Arnhem aangehouden, omdat hij alle rijstroken en de vluchtstrook nodig had om zijn vrachtwagen op de weg te houden.

Omdat de 51-jarige man geen blaastest meer kon uitvoeren, denkt het Korps Landelijke Politiediensten dat de man meer dan 2,5 promille alcohol in zijn bloed had. De man kreeg een rijverbod opgelegd en 1000 euro boete voor dronken rijden.

De politie werd getipt door een automobilist, die de chauffeur in het Duitse Oberhausen uit zijn cabine had zien vallen. De tipgever is bij de vrachtwagen in de buurt gebleven tot de politie gearriveerd was. Toen de politie de vrachtwagen stilzette, viel de Litouwer bijna opnieuw uit zijn cabine.

2,5 promille is overigens peanuts voor Litouwers. Zij houden wel van een drankje. In Litouwen werd er in juli een automobilist gearresteerd die een alcoholpromillage had van 8,4. In mei werd er al een Litouwer aangehouden die een promillage had van 7,27. De Litouwse politie overweegt nieuwe meetapparatuur aan te schaffen om toekomstige dronkaards de baas te kunnen zijn.