WHO: Besnijdenis redt miljoenen van dood

Icoon MedischOnderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stellen in een maandag gepresenteerde studie dat het besnijden van Afrikaanse mannen miljoenen levens kan redden. De kans op aids-infecties zal door het verwijderen van de voorhuid van de penis aanzienlijk dalen.

Uit analyses van statistieken is gebleken dat het risico om met het hiv-virus besmet te worden veel lager ligt bij besneden mannen dan bij mannen die niet besneden zijn. Juist de voorhuid van de penis lijkt bijzonder vatbaar te zijn voor hiv-infecties. Het hiv-virus kan op die plek goed overleven omdat het warm en vochtig is onder de voorhuid.

In Zuid-Afrika, ten zuiden van de Sahara, ligt het aantal seropositieven hoger dan in West-Afrika, waar veel mannen wel besneden worden. In veel Afrikaanse landen rust er een taboe op het woord Aids. De mensen die drager zijn van het aids-virus hebben geen andere keuze dan hun ziekte te verzwijgen. President Thabo Mbeki van Zuid-Afrika uit in het openbaar zijn twijfels over de oorzaak van aids. Volgens hem gaan mensen niet dood aan aids, maar aan armoede. Zijn minister van gezondheid Manto Tshabalala-Msimang zegt dat niet aids maar de aids-remmers mensen fataal worden. In Zuid Afrika zijn ruim vijf miljoen mensen besmet met het HIV-virus. Aids heeft al 25 miljoen mensenlevens geëist.