Vijf jaar cel voor geld overmaken
Helemaal niemand denkt dat de Koerden iets met terrorisme te maken hebben. Zelfs het Amerikaanse OM is ervan overtuigd dat ze vredelievende bedoelingen hadden. De eerste van hen, Rashid Kambari, maakte vooral geld over aan hulpprojecten. Hij verklaarde onschuldig te zijn. "De aanklacht klopt niet met de misdaad. In mijn hart is er helemaal geen misdaad," hield hij de rechter voor. Toch werd hij binnen een uur door de jury schuldig bevonden. Twee andere mannen hebben toen maar besloten om 'schuldig' te pleiten, in de hoop daardoor strafvermindering te krijgen. De vierde weet nog niet wat hij gaat zeggen. De vier kunnen ieder maximaal vijf jaar cel krijgen.
Het zure is dat ze nu vrezen dat hun aanvraag voor de Amerikaanse nationaliteit zal worden afgewezen, als gevolg van hun veroordeling. Ze moeten dan terug. In 1996 waren ze echter juist, samen met 6500 andere Koerden, door de Amerikanen uit Irak gehaald, omdat Saddam ze wilde vervolgen vanwege hun banden met Amerikaanse en Britse hulporganisaties.
Inmiddels zijn er protesten op gang gekomen. Ook volgende week zal er weer gedemonstreerd worden. Volgens het comité 'Solidair met onze buren' heeft de Patriot Act het maatschappelijke klimaat zo verhard, dat onschuldige migranten veroordeeld worden voor heel normale zaken.