'WK zorgt voor 120 miljoen euro extra omzet'

Icoon EconomieHet aankomende WK voetbal in Duitsland zorgt ervoor dat Nederlandse winkels zo'n 120 tot 135 miljoen euro extra aan omzet boeken. Dat blijkt uit voorspellingen van de Raad Nederlandse Detailhandel die vandaag gepubliceerd zijn. 70 tot 85 miljoen euro is afkomstig uit de non-foodsector. In deze sector zijn vooral beertenders, televisies en allerlei oranje artikelen populair: "Er worden dit jaar, mede door het WK, 100 duizend tot 140 duizend extra televisies verkocht", aldus de raad. Tijdens het EK voetbal in 2000 en 2004 was de omzet acht tot dertien procent hoger. Ook de food-sector gaat extra omzet boeken, supermarkten kunnen een stijging van vijftig miljoen euro verwachten.

Verder blijkt dat Nederlanders dit WK vroeg zijn begonnen met het versieren van hun woning, straat of auto. Alles wordt uit de kast getrokken om de 'perfecte stadionsfeer' te creëren. De raad denkt eraan om de koopavond van vrijdag 16 juni naar een dag eerder te verplaatsen. Dit komt omdat Nederland vrijdag om 18.00 uur de tweede wedstrijd tegen Ivoorkust speelt en het dan vermoedelijk erg rustig in de winkels gaat worden.

Horeca
Koninklijk Horeca Nederland (KHN) verwacht dat ook de horeca extra omzet gaat boeken tijdens het WK: "Vooral als Nederland ver komt in het toernooi krijgen cafés het druk, stelt een woordvoerder van KHN. "Ook de fastfoodsector, die zorgt voor het 'bordje op schoot', is zeker van extra inkomsten. De restaurants daarentegen hebben het vermoedelijk minder druk in de WK-periode."

Met dank aan jvdh voor de submit.