Speciale domeinnamen in opkomst
Al vroeg werd duidelijk dat voor een internationalisering van het internet het gebruik van internationale karakters ondersteund moest worden; Romaanse karakters worden immers niet over de hele wereld gebruikt en een groot deel van de wereld is niet bekend met het Engels. Reeds in de jaren '70 werd er rekening gehouden met internationale karakters doormiddel van het ISO 646 stelsel. Dit besef heeft o.a. ook geleid tot MIME wat hoofdzakelijk bedoeld was om het gebruik van non-ASCII tekens mogelijk te maken in emails.
De volgende onvermijdelijke stap was de verwerking van deze internationale karakters in domeinnamen, het was Martin Dürst die de bal aftrapte. Deze speciale domeinnamen genaamd IDN's zijn al sinds 1998 een onderwerp van bespreking binnen de internetregistratie wereld maar de implementatie begint nu eindelijk vorm te krijgen.
De bezwaren die het gebruik van IDN's heeft, worden langzaam maar zeker weggewerkt met technologische ingrepen. Het zogenaamde "spoofing" waarbij de url van een doelsite wordt geïmiteerd om vervolgens van nietsvermoedende bezoekers (bijv.) betalingsgegevens afhandig te maken, is het grootste gebruikersprobleem. Een voorlopige oplossing van de Mozilla browsers is het tonen van de zogenaamde punycode (xn--pypal-4ve dus) in de browser.
Het opmerkelijke is dat Microsoft nog steeds geen ondersteuning voor IDN heeft meegegeven in Internet Explorer, dit wordt deels opgevangen met een plug-in, maar deze is niet beveiligd tegen het genoemde spoofing. Internet Explorer 7.0 zal IDN's wel direct ondersteunen en biedt daarbij wel beveiliging tegen spoofing (zie de IE blog).
IDN-technologie wordt al jaren ontwikkeld en is redelijk sluimerend door het leven gegaan maar vooral met het uitkomen van IE7 verwachten velen dat er een rush op IDN's zal ontstaan. Grote corporaties hebben reeds hun IDN's veiliggesteld ter voorkoming van domeinkaping en ondersteunende technologieën worden langzaam maar zeker ontwikkeld (zoekmachines, mailservers etc.)
De Chinese overheid gebruikt sinds kort deze zogenaamde IDN's voor hun officiële overheidspagina's en loopt hiermee internationaal voorop. In Japan is men reeds actief in de promotie van deze internettechnologie, de Japanse domeinnaam stichting heeft in de gratis ov-krant (a la Metro) 4 pagina's gewijd aan de uitleg en promotie van IDN's.
Ook de Nederlandse domeinnaam stichting SIDN heeft onlangs de implementatie van deze technologie besproken op het domeinnamendebat 2006. Verschillende domeinnaam registries hebben IDN ingevoerd (bijvoorbeeld in het Duitse en Scandinavische taalgebied) of overwegen invoering (bijvoorbeeld in het Engelse taalgebied).
Bronnen :
Wikipedia
ICANN
Webwereld
Chinese regering gebruikt IDN's
Japan promoot het gebruikt van IDN's
de SIDN tobt over het gebruik van IDN