Elvis Costello schrijft opera over sprookjesschrijver

Icoon MuziekElvis Costello, de rockzanger die bekend werd met onder anderen de nummers 'I want you' en 'Oliver's Army', heeft een opera geschreven over het leven van de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Gisteren werden delen van het stuk voor de eerste keer uitgevoerd in het operagebouw van Kopenhagen.

Het verhaal van 'The secret arias' gaat over de liefde van Andersen voor de operazangeres Jenny Lind. "Veel hedendaagse schrijvers van biografieën over Andersen willen hem een label geven. Ze willen bepalen of hij hetero of homo is, maar ik ga daar niet op in. Wat voor mij belangrijk is, is dat hij zich heel bewust overgaf aan de liefde. Jenny is de beroemdste persoon op wie hij emotioneel gefixeerd was," aldus Costello.

Costello heeft de opera geschreven in opdracht van de Royal Danish Opera, in het kader van de 200ste verjaardag van Andersen. "Hij heeft een goed gevoel voor het vertellen van een verhaal met woorden en muziek," aldus de directeur van de Royal Danish Opera over zijn merkwaardige keuze. Volgend jaar zal de opera door de BBC worden uitgezonden.