Verdachte diamantroof Schiphol aangehouden

Icoon Misdaad De marechaussee heeft vanochtend voor het eerst een aanhouding verricht in het onderzoek naar de daders van de diamantroof op Schiphol. De diamantroof is één van de grootste overvallen uit de Nederlandse geschiedenis, met een buit van de rond de 75 miljoen euro. Vorige week waren er al berichten over arrestaties, maar die bleken met drugshandel te maken te hebben.

De verdachte werd gearresteerd in Amsterdam, waar hij ook woont. De marechaussee heeft laten weten de vermoedelijke daders al langere tijd in het oog te hebben. Het zou gaan om een professionele criminele organisatie. In het kader van het onderzoek zijn vandaag ook op drie andere lokaties in de hoofdstad invallen gedaan, maar daarvan is het resultaat nog niet bekendgemaakt.

De diamantroof veroorzaakte veel commotie in Nederland. Er zou sprake zijn geweest van grote blunders van de KLM, die het waardetransport uitvoerde. Vanwege de dreiging van terrorisme werd Schiphol ook toen al extra bewaakt, en deze roof vond plaats op klaarlichte dag vanaf een 'zwaar beveiligd' platform. Dit riep vragen op over de kwaliteit van de beveiliging van de luchthaven.