Van der Hoeven: Eén onderwijswet

Icoon OnderwijsElke bestaande wet voor elke vorm van het onderwijs moet worden samengevoegd tot één wet die het hele onderwijs zal behelzen. Dat heeft minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Geen enkele vorm van het onderwijs zal worden ontzien. Van het basis- tot het hoger- en beroepsonderwijs zal elke reeds bestaande wet onder één wet komen te vallen.

Dit idee is ontstaan om de bureaucratie te verkleinen, zodat het aantal regels en voorschriften teruggedrongen wordt. Op die manier krijgen scholen en instellingen meer zelfstandigheid. Volgens de minister moeten de rechten van leerlingen en studenten veel meer prioriteit krijgen.

Het is niet de intentie van de minister alle reeds bestaande regels en voorschriften te schrappen die zich specificeren op één speciaal vakgebied. De nieuwe wet zal bestaan uit een algemeen deel, waar specifieke regels aan worden toegevoegd. Volgens de bewindsvrouw betreft het een ingewikkelde onderneming, die tijd nodig heeft om te voltooien. Ze verwacht dat de wet in 2007 klaar zal zijn. Tot dan worden de bestaande wetten veranderd, zodat ze soepel kunnen worden ingevoegd in de nieuwe wet, als die voltooid is.