Donner overleeft motie van wantrouwen
Donner gaf in het debat toe dat er in de zaak grove fouten zijn gemaakt door politie en justitie. Hij zei echter ook dat hij niet voor de fouten die toen zijn gemaakt aansprakelijk kan worden gesteld, aangezien hij toen nog geen minister was. Donner vroeg de Kamer dan ook hem te beoordelen op de acties die hij intussen heeft ondernomen om de problemen bij het OM op te lossen. De minister meldde onder meer dat hij ook andere zaken met twijfels over de rechtsgang wil laten onderzoeken door de commissie-Posthumus, die deze week een zeer kritisch onderzoek naar de zaak-Nienke Kleiss presenteerde. Verder beloofde hij in oktober met een zogenoemd verbeterplan voor het Openbaar Ministerie te komen.
Groenlinks en SP toonden zich niet tevreden met de woorden van Donner en zegden het vertrouwen in hem op. Beide fracties waren van mening dat hij niet de juiste persoon is om het geschonden vertrouwen in de rechtsstaat te herstellen. "Alleen het aftreden van deze minister het schokeffect zal hebben dat nodig is om iedere officier ervan te doordringen dat men gehouden is om waarheidsvinding na te streven", aldus Groenlinks-Kamerlid Vos.
De rest van de Kamer, op Wilders en Nawijn na, hield wel het vertrouwen in Donner. Door de PvdA werd wel kritiek geleverd, maar de partij zag het nut niet om de minister weg te sturen. PvdA-Kamerlid Wolfsen meldde dat zijn partij Donner de kans wilde geven "te doen wat wij hebben gevraagd". Wilders diende zelf ook een motie in, waarin hij Donner oproept ervoor te zorgen dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de gemaakte fouten worden ontslagen of overgeplaatst. Ook deze motie werd verworpen.
De tienjarige Nienke Kleiss werd op 22 juni 2000 in een park in Schiedam verkracht en vermoord. In mei 2001 werd Kees B. hiervoor veroordeeld tot 18 jaar celstraf plus TBS met dwangverpleging. In 2004 jaar bleek echter dat B. onschuldig was en vier jaar onterecht heeft vastgezeten. Vorige week kwam Netwerk met een reportage waaruit zou blijken dat het Openbaar Ministerie bewust bewijzen had achterhouden en al langer twijfels had over de schuld van B. Verder bleek dat Maikel, een vriendje van Nienke en op elfjarige leeftijd getuige bij de moord waarbij hij zelf ook slachtoffer was, door enkele agenten op veel te harde wijze was verhoord. De korpschef van de politie Rijnmond liet donderdagavond weten dat de bewuste agenten niet worden ontslagen.