Cyprus wil Turkse erkenning
Een ruime Kamermeerderheid in Nederland van CDA, VVD, SP, ChristenUnie en SGP, heeft vandaag laten weten dat Turkije wat hen betreft niet aan de onderhandelingen mag beginnen zonder erkenning van Cyprus. Van minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken hoeft een erkenning voorlopig echter niet. Hij vindt het belangrijker dat Turkije zich houdt aan het douaneverdrag met de EU en Cypriotische schepen toelaat tot Turkse havens. Bot kreeg in de Kamer alleen de steun van oppositiepartijen PvdA en Groenlinks.
De Europese Commissie liet gisteren een een gelijksoortige visie horen als minister Bot vandaag uitte. Ook EU-voorzitter Groot-Brittannië vindt het voorlopig voldoende dat Turkije het douaneverdrag heeft ondertekend en naleeft.
Toch neemt ook vanuit de EU de druk op Turkije toe. De ministers van Buitenlandse Zaken van de 25 EU-landen zullen waarschijnlijk morgen tijdens hun informele beraad een verklaring aannemen die de Turkse verklaring van vorige maand afwijst. Toen ondertekende de Turken wel het douaneverdrag, maar lieten daarbij noteren Cyprus niet te zullen erkennen. De Europese Commissie liet toen wel weten dat eventuele onderhandelingen met 25 lidstaten, dus inclusief Cyprus, moeten worden gevoerd.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, liet vandaag weten dat Turkije pas bereid is officiële betrekkingen aan te knopen met Cyprus, als er een algehele regeling voor het eiland is getroffen. Daarbij moet er een nieuwe staat worden gevormd op basis van partnerschap tussen de Grieks- en de Turks-Cyprioten.