Hoofddoekverbod op school in België mag
Eind 2003 ontstonden de problemen op de school, toen enkele allochtone leerlingen in de pers hun leerkrachten van discriminatie beschuldigden. Hun cijfers zouden lager zijn omdat ze een hoofddoek droegen. Kort na deze aantijgingen barstte de discussie los.
Daarbij gingen zes moslima's naar de rechter om hun gelijk te halen. In oktober van het vorige jaar vingen ze daarbij al bot in een kort geding bij de Hasseltse rechtbank. Volgens de rechter was er van discriminatie geen sprake. Dat was voor de meisjes niet genoeg. Ze gingen in beroep en eisten bij het hof een dwangsom van 500 euro voor iedere keer dat ze niet met een hoofddoek de klas in mochten.
Het hof heeft deze eis afgewezen. Ze is van mening dat het verbod gerechtvaardigd is om ernstige ordeverstoringen te mijden. "Het verbod heeft tot doel de vreedzame samenleving van verschillende culturen en geloofsovertuigingen in de school te vrijwaren", aldus de rechter.
Het oordeel van de rechter heeft tot ontgoochelde reacties geleid. "Het lijkt wel alsof ze het ons gewoon moeilijk willen maken", zo zegt één van de zes moslima's. "De meisjes zijn duidelijk gekwetst", zegt Ali Kaddouré (18). "Ze zijn met een hoofddoek opgegroeid, maar als ze een diploma willen halen moeten ze hun godsdienst blijkbaar negeren. Dat getuigt van weinig respect. Vandaag merken we het nog altijd: sommige leerkrachten overdrijven wanneer ze met moslims te maken krijgen.'"