Diagnose astma vaak onterecht bij kleuters

Icoon Medisch nieuws Tweederde van de kinderen onder de vijf jaar die medicijnen tegen astma krijgen, hebben helemaal geen astma. Dat is althans de conclusie van een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De kinderen die niet aan astma bleken te lijden, hadden last van een te nauwe luchtweg. "En dat is een probleem waar de meeste kleuters over het algemeen wel overheen groeien", aldus onderzoekster M. Brouwer.

Voor het onderzoek werden 150 kinderen onderzocht. Exacte cijfers over de medicijnen zijn niet bekend, maar volgens de onderzoekers krijgt wel een 'aanzienlijk deel' van de kinderen die eigenlijk helemaal geen astma hebben daar zware medicijnen tegen. "En dat terwijl deze medicijnen vervelende bijwerkingen hebben." Zo kunnen de medicijnen bijvoorbeeld een schimmelinfectie in de keel of, in zeldzame gevallen, een vertraagde groei veroorzaken.

Om te onderzoeken of een patiënt astma heeft, wordt onder andere een longfunctieonderzoek uitgevoerd. Bij kleine kinderen is zo'n onderzoek echter niet mogelijk, waardoor de diagnose moeilijk gesteld kan worden. Daarom is het UMCG bezig met de ontwikkeling van een nieuwe test, speciaal voor kinderen, die werkt met het stikstofgehalte in de adem.