Leerlingen vaker van school gestuurd

Het aantal leerlingen dat defintief van school wordt gestuurd op middelbare scholen is vorig jaar flink gestegen. In 2004 zijn 739 leerlingen van middelbare scholen verwijderd, tegen 426 het jaar ervoor. Ook het aantal schorsingen nam fors toe. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere het tijdschrift Elsevier.

Per honderd leerlingen telt de Praktijkschool Eindhoven het hoogste aantal verwijderingen van alle praktijkscholen en zelfstandige vmbo-scholen, de Scholengroep Esloo (Den Haag) van alle scholengemeenschappen. Het grootste aantal schorsingen per honderd leerlingen vond plaats op respectievelijk praktijkschool De Steiger in Lelystad en het Stedelijk College Zoetermeer.

De redenen waarom jongeren van school worden gestuurd lopen uiteen van het bedreigen van docenten, geweld tegen andere leerlingen en storend gedrag in de les. Steeds vaker grijpt een schoolleiding ook in na het pesten of intimideren via internet.

Eerder kondigde minister Van der Hoeven al maatregelen aan die de veiligheid in scholen moeten verbeteren. Voor de leerlingen die niet meer in het normale onderwijs zijn te handhaven, komen er in het speciaal onderwijs duizend extra plaatsen. Ook krijgen scholen meer begeleiders die gewelddadig gedrag moeten voorkomen.