'Geluksstadje' wint 's werelds grootste jackpot

BaRdmann had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Noord-Spaanse stadje Sort, wiens naam in het Catalaans 'geluk' betekent, heeft woensdag 's werelds grootste jackpot binnengehaald. De totale jackpot, beter bekend als 'El Gordo', was 390 miljoen euro waard. Sort valt traditioneel vaker in de prijzen.

Lotenverkoper Xavier Gabriel uit het stadje verkocht in totaal 195 loten met het winnende geluksnummer 54.600. Volgens Gabriel kochten er mensen vanuit het hele land hun loterijlot in Sort. Elk lot met het winnende nummer werd beloond met een bedrag van 2 miljoen euro.

De jackpot moet in het algemeen wel worden verdeeld onder honderden winnaars, die namelijk elk een deel van een lot kochten. Eén lot kostte dan ook 200 euro. Volgens schattingen zou elk van de 40 miljoen Spanjaarden ongeveer 60 euro hebben besteed aan een lot voor de traditionele Kerstloterij met een omzet van liefst 1,8 miljard euro. De Spanjaarden behoren tot 's werelds ijverigste gokkers die overal, van geboortedata tot nummerplaten, op zoek gaan naar geluksnummers. Dit jaar was het populairste nummer 22.504, de datum van het huwelijk van de Spaanse kroonprins Felipe en de voormalige journaliste Letizia Ortiz.