'Britse moslimmannen massaal schuldig aan polygamie'

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws Een maas in de Britse wet, om polygamie te bestrijden, heeft ervoor gezorgd dat de afgelopen jaren duizenden moslimmannen in Groot-Brittannië zich met meerdere vrouwen hebben laten huwen. Dat zegt de Britse Shariah-raad, een orgaan van vooraanstaande moslimleiders.

Het blijkt namelijk mogelijk te zijn voor moslimmannen om een zogenaamde nikah* (een religieuze ceremonie) aan te vragen, zonder een burgerlijk huwelijk aan te gaan. Via deze weg zijn inmiddels ongeveer vierduizend Britse moslims met meerdere vrouwen getrouwd voor de moskee. De Shariah-raad waarschuwt hiervoor in een rapport.

"We maken ons zorgen om de vrouwen. De tweede en daaropvolgende echtgenotes hebben geen rechten als de relatie stuk loopt", aldus Muftie Barkatullah, een rechter in de Shariah-raad. Desondanks is volgens hem ongeveer 75 procent slechts in theorie polygaam. Vaak hebben ze meerdere vrouwen, doordat ze eerder getrouwd waren en zo de schade en schande van een scheiding proberen te ontlopen. Een duizendtal moslimmannen is daadwerkelijk polygaam en met meerdere vrouwen tegelijk getrouwd.

_
* De nikah wordt uitgevoerd door een imam en is het islamitische variant van een kerkelijk huwelijk zoals christenen dat kennen. Het huwelijk wordt echter niet erkend door de Britse overheid, met als gevolg dat echtgenotes bij een scheiding zonder inkomen, pensioen of bezittingen komen te zitten.