Noord/Zuidlijn veroorzaakt verzakkende woningen

static had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsDe aanleg van de Noord/Zuidlijn, de metro die Amsterdam-Noord zal gaan verbinden met Amsterdam-Zuid, is afgelopen vrijdag stilgelegd. Reden voor de stillegging van de werkzaamheden is het verzakken van een aantal woningen gelegen naast de werkzaamheden.

De huizen, gelegen op de Vijzelgracht, zijn met zo'n 2,5 centimeter verzakt. Oorzaak van de verzakking is waarschijnlijk een lekke damwand, waardoor het grondwater onder de huizen wegloopt. Hoe dit lek is ontstaan is nog niet duidelijk, waarschijnlijk is bij het bouwen van de ingang van het station Vijzelgracht een voorwerp in de grond geraakt.

Om verdere verzakkingen te voorkomen is gisteren de bouwput onder water gezet. Een definitieve oplossing voor het probleem is het storten van beton in het lek. Hierdoor zullen de werkzaamheden voor station Vijzelgracht met enkele weken worden uitgesteld, met een nog onbekende financiele schade als gevolg. Het is niet de eerste keer dat de Noord/Zuidlijn negatief in het nieuws komt. In de gemeenteraad is in het verleden al veel commotie ontstaan over de begroting voor het project, de kosten vallen een stuk hoger uit dan aanvankelijk werd aangenomen. Ook over de veiligheid van de metrolijn is vaak een discussiepunt, eerder dit jaar kwam actualiteitenrubriek Netwerk al met het nieuws dat de Noord/Zuidlijn niet veilig zou zijn.