Alle uitwedstrijden Oranje op Nickelodeon

De investeringsmaatschappij Talpa van John de Mol heeft de rechten van alle uitwedstrijden die het Nederlands Elftal in de kwalificatiereeks voor het WK 2006 speelt gekocht. Het gaat om zes interlands, dat zijn er dus vier meer dan waar wij eerder over berichtten. De wedstrijden zullen worden uitgezonden op het kanaal van kinderzender Nickelodeon. Talpa maakte dit donderdag bekend.

Oranje speelt in de kwalificatiereeks, die thuis begonnen werd met een 2-0 overwinning op Tsjechië, uitduels tegen Macedonië, Andorra, Roemenië, Finland, Armenië en Tsjechië. De eerstvolgende wedstrijd, tegen Macedonië op zaterdag 9 oktober, zal dus te zien zijn op Nickelodeon. het radioverslag zal te horen zijn op Radio 10 Gold. De rechten op de eventuele beslissingswedstrijd die uit gespeeld wordt heeft De Mol ook verworven.

"Er zijn nog maar ruim twee weken te gaan tot de eerste uitwedstrijd. Het zag er naar uit dat geen van de traditionele gegadigden de uitzendrechten zou verwerven, waardoor de kans groot werd dat het Nederlandse publiek Oranje op 9 oktober niet te zien zou krijgen. Dat heeft ons gestimuleerd om in actie te komen", aldus De Mol in een reactie.

Dat het erop leek dat geen van de traditionele gedadigden de uitzendrechten zou verwerven is overigens niet zo vreemd, gezien het bedrag van één miljoen euro per duel dat het sportmarketingbureau Sportfive, dat de rechten van de duels bezat, vroeg voor de rechten. John de Mol had het geld er blijkbaar wel over, wat hij precies betaald heeft is niet bekend.

De Mol ziet de wedstrijden als een "eerste aanzet" naar het vormen van zijn eigen tv-zender op het kanaal van Nickelodeon. "Ik vind dit een uitstekende manier om te laten zien hoe serieus we zijn met het opzetten van een nieuw station dat de avondzendtijd van Nickelodeon gaat vullen. Van de zes wedstrijden worden de laatste twee na 1 augustus volgend jaar gespeeld. Dan verwachten wij met de nieuwe zender in de lucht te zijn. Een mooiere aanloop daar toe lijkt mij niet denkbaar", aldus de mediatycoon.

Nickelodeon is overigens niet overal op de kabel te ontvangen. De zender heeft een bereik van zo'n 97 procent.