Slachtoffers vuurwerkramp gekort op uitkering

Met dank aan uniqhorn voor het inzenden van onderstaand bericht via de nieuwssubmit

Icoon Binnenlands nieuwsTientallen bijstandsgerechtigden uit Enschede worden gekort op hun uitkering. Het betreft hier slachtoffers van de vuurwerkramp die zich vier jaar geleden in Enschede afspeelde. De schadevergoeding die zij hiervoor hebben ontvangen wordt door de sociale dienst beschouwd als inkomsten, waardoor hier volgens de Wet Werk en Bijstand op gekort dient te worden.

Eerder vandaag liet wethouder J. Goudt in een reactie weten geschokt te zijn. "Dit had nooit zo mogen gebeuren". Goudt, die verantwoordelijk is voor de financiële en psychosociale nazorg van de slachtoffers van de vuurwerkramp, wil de kwestie volgende week in het college van burgemeester en wethouders aan de orde stellen.

Bij andere grote rampen zoals in de Bijlmer en Volendam werd een uitzonderingsregel toegepast, waardoor de schadevergoedingen die bijstandsgerechtigden hiervoor ontvingen werden aangemerkt als 'vrijgesteld vermogen'. Het CDA heeft in de Tweede Kamer minister Remkes van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris van Hoof van Sociale Zaken om opheldering gevraagd, en is van mening dat de uitzonderingsregeling ook in Enschede toegepast dient te worden.