Tweemaal 10 jaar voor moord op freefighter

In hoger beroep zijn vandaag de Alkmaarse neven Özkan O. en Unal O. veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Beide kregen die straf voor de moord op cocaïnedealer en freefighter Huseyin 'Guus' Cift. Opmerkelijk is dat Özkan in eerste instantie door de rechtbank in Alkmaar werd vrijgesproken. Unal kreeg toen 9 jaar.

Het gerechtshof in Amsterdam achtte echter bewezen dat beide neven de moord op de freefighter hebben gepleegd. Zowel daders als slachtoffer hebben een Turkse achtergrond.

De 20-jarige Cift werd op 23 juni 2002 geliquideerd in zijn auto in de berm van de Huygendijk tussen Alkmaar en Heerhugowaard. De geliquideerde freefighter zou zich in de maanden voor zijn dood niet erg populair hebben gemaakt in het criminele milieu van Alkmaar. Zo zou hij betrokken zijn geweest bij diverse ripdeals.

De veroordeelde Özkan O. is een broer van de beruchte Alkmaarders Okan en Özgür O. Laatst genoemde werd eerder deze week nog veroordeeld. Hij kreeg 2 jaar voor medeplichtigheid op de moord op Romy van Buuren.