Veelplegers te kijk in Utrechts buurthuis

Tijdens een wijkavond heeft de politie in Utrecht dinsdag voor het eerst foto’s van veelplegers aan buurtbewoners getoond. Het ging om een wijkavond met als thema veiligheid. De foto’s waren te zien op een scherm. De reacties van het publiek over het initiatief waren overwegend positief, zo liet een woordvoerder van de politie weten. Dat niet iedereen enthousiast reageerde werd duidelijk in het radio 1 journaal van vanavond. Daarin werd gemeld:”dat volgens de politie één vrouw geschokt reageerde omdat ze op één van de foto’s haar buurman herkende”.

Eerder dit jaar kwam de Utrechtse korpschef P. Vogelzang met het plan om veelplegers uit de anonimiteit te halen. Hij gaf aan foto’s van criminelen openbaar te willen maken, zodat zij door het publiek herkend zouden kunnen worden. Hij dacht hierbij onder andere aan het plaatsen van foto’s van recidivisten op het internet. Zijn ideeën werden destijds niet enthousiast ontvangen door korpsbeheerder en burgemeester van Utrecht, A. Brouwer. Zij vond het een zaak van de landelijke politiek om hierover te beslissen.

De burgemeester was niet door de politie op de hoogte gebracht van het plan om de foto’s te tonen op de wijkavond. Momenteel vindt nog steeds overleg plaats om te komen tot “heldere spelregels” over de inzet van middelen, liet ze verder weten. Maar wat de politie heeft gedaan is niet in strijd met het beleid, dat minister Donner van justitie hanteert, zolang er nog geen nieuwe wetgeving is, aldus Brouwer. ”Het tonen van foto’s moet een directe relatie hebben met de opsporing van verdachten”, zegt ze verder, ”in dit geval is dat zo, want we weten dat wanneer deze mensen vrij zijn, het aantal inbraken in Utrecht Oost hoger is”.

Een woordvoerster van het College Bescherming Persoonsgegevens liet, desgevraagd, weten dat wat de politie heeft gedaan, is toegestaan. Foto’s op internet vertonen is dat niet, dat heeft iets weg van mensen te kijk zetten op een middeleeuwse schandpaal.