Bom consulaat V.S. onschadelijk gemaakt

De politie in de zuidelijk stad Karachi (Pakistan) heeft een zware bom, die ze aantroffen in een busje voor het consulaat van de Verenigde Staten, onschadelijk gemaakt. "We hebben deze plek behoed voor een verschrikkelijke destructie" verklaarde een woordvoerder van de plaatselijke politie.

Twee mannen hadden eerder die dag het busje achtergelaten. Toen politieagenten vroegen waarom ze hun busje voor het consulaat achterlieten, verklaarden ze dat ze pech hadden en later terug zouden komen om hun voertuig te repareren. Toen de politie het busje onderzocht, stuitten ze op meer dan 750 liter aan explosieve vloeistof, dat verbonden was met een ontsteking en een timer.

Medewerkers van de explosieven opruimingsdienst hebben de bom onschadelijk gemaakt. Het busje bleek eerder die week gestolen te zijn, waarbij de eigenaar in het been werd geschoten. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor.

Al eerder was het consulaat in Karachi doelwit van aanslagen. Islamitische militanten reden in juni 2002 met een busje met explosieven in op het consulaat, waarbij minstens twaalf Pakistani omkwamen. In februari van datzelfde jaar was er een schietincident waarbij twee politieagenten werden neergeschoten.

Opvallend is dat de verijdelde aanslag één dag voor het bezoek van minister van buitenlandse zaken Colin Powell plaatsvond.