Veel ongelukken door gladheid

In grote delen van ons land is het glad. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) kreeg vanochtend al zeker 125 meldingen binnen over ongevallen als gevolg van gladheid. "Sinds 2.30 uur staat de telefoon bij ons roodgloeiend", zo vertelt een medewerker van de KLPD.

Ondanks dat verschillende voertuigen over de kop sloegen en in de greppel belandden, raakte niemand ernstig gewond. De schade bleef vaak beperkt tot blikschade. Het 'grootste' ongeluk deed zich voor op de A67 bij Eindhoven. Hier raakten vier auto's betrokken bij de aanrijding.

Tussen Vught en Den Bosch belandde een auto onder een trein. De overweg was met automatische halve bomen beveiligd. De wagen raakte in de slip en kwam klem te zitten onder de trein. Maar ook hierbij raakte niemand gewond. Wel lag het treinverkeer tussen Den Bosch en Eindhoven enkele uren stil. De NS zette bussen in.

Het KNMI had al gewaarschuwd voor ijzel. Deze trekt nu langzaam richting het oosten. Het aantal ongevallen neemt volgens een woordvoerder van de KLPD af. In de kustprovincies zou de ijzel al verdwenen zijn. Ten oosten van de lijn Zwolle-Utrecht-Eindhoven is het wel nog glad. De KLPD heeft samen met Rijkswaterstaat een 'veiligheidsdeken' op de gevaarlijke plekken gelegd. Matrixborden boven de snelwegen geven hier aan snelheid te minderen tot 70 of zelfs 50 kilometer per uur.

Behalve ongelukken brengt de gladheid ons ook nog iets positiefs. In Groningen wist de politie een inbreker in te rekenen, nadat hij door de ijzel was gevallen.