'Bartje' is weer terecht

jbmeijer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bartje is weer terecht! Het bronzen beeldje, dat op 5 december in Assen van zijn sokkel werd gezaagd, is nieuwjaarsnacht door oudejaarsvereniging Tied Zat uit Zorgvlied gepresenteerd als oudejaarsstunt. De vereniging haalde het beeldje uit een ijskast, verwijzend naar de wens van recreatie-ondernemers om Bartje 'in de ijskast' te zetten. De ondernemers willen een nieuw imago, maar de vereniging is het daar niet mee eens.

Bartje is de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek van Anne de Vries. Om deze beroemde Drentenaar en zijn creatie te eren, staat er sinds 1954 een bronzen beeld van het kereltje aan de Oostersingel in Assen, achter het Drents Museum.

Naast de diefstal van de 'Neeltje Jacoba' door de Oudejaarsvereniging 'Vrijstaat Folgeren' waren er nog meer oudejaarsstunts. Zo haalde de oudejaarvereniging Vesuvius uit Elsloo een naambordje van het advocatenkantoor Anker en Anker in Leeuwarden weg. Een klein stuntje, maar er hangt de heren dan ook nog een boete boven het hoofd vanwege de ontvoering van een beeld van oud-bondscoach Rinus Michels in 2002. In 2004 komt de vereniging echt weer met een goede stunt, zo heeft men laten weten.

Oudejaarsvereniging Geitefok in Oldeberkoop presenteerde nieuwjaarsnacht een enorme kop en schotel van Douwe Egberts, die voor het 250-jarig bestaan van de koffieboer in Leeuwarden was gezet. Ze wilde daarmee het saamhorigheidsgevoel benadrukken dat na de ontvoering van Lusanne van der Gun in het dorp was ontstaan.