Israël gaat muur niet verder doortrekken

De omstreden 'veiligheidsmuur' langs en door de Westelijke zal niet verder worden uitgebreid naar de Jordaanvallei. Dit liet een Israëlisch parlementslid vandaag weten.

Directe reden hiervoor is de bemoeienis van de Verenigde Naties (VN) met de bouw van de muur. Afgelopen weekeinde werd besloten om aan het Internationaal Gerechtshof (ICJ) te vragen zich te beraden over de juridische gevolgen van de omstreden Israëlische 'veiligheidsmuur'. Dit verzoek werd gedaan Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Israëlische legerfunctionarissen lieten gisteren weten, tijdens een vergadering van de parlementaire commissie voor defensie en buitenlandse zaken, dat "om juridische redenen nu geen bouwwerkzaamheden zouden worden ondernomen", aldus parlementslid Avshalom Willan. Hij zei dat experts van mening bij het ministerie van Justitie zijn dat de afscheiding in deze zone niet kan worden betiteld als 'veiligheidsmuur' ter bescherming van Israëlische burgers, omdat deze door Palestijnse dorpen loopt.

Onderminister van Defensie Zeev Boim heeft inmiddels ook bevestigd dat er momenteel geen sprake is van de bouw van een afscheiding in de Jordaanvallei.