EMI en Warner gaan niet fuseren

Het Britse muziekconcern EMI gaat branchegenoot Warner Music definitief niet overnemen. "Wij hebben geconcludeerd dat het niet langer mogelijk is om tot een akkoord te komen dat acceptabel is voor beide partijen en dat de belangen dient van de aandeelhouders van EMI", aldus EMI-bestuursvoorzitter Eric Nicoli.

EMI wilde de muziektak van mediaconcern Time Warner overnemen voor een bedrag tussen 1,6 en 1,7 miljard dollar. Mede om te kunnen groeien in een tijd dat de muziekindustrie een neergang meemaakt. Een fusie met een branchegenoot had weer wat lucht gegeven, omdat de schaalgrootte voordelen had geboden. Recentelijk besloten ook Bertelsmann en Sony hun muziekuitgevers te laten fuseren.

Warner Music wordt nu waarschijnlijk voor 2,6 miljard dollar overgenomen door een consortium rond de zakenman Edgar Bronfman Jr. Voor Bronfman zou het een terugkeer naar de muziek betekenen. Toen hij de leiding had over het Canadese dranken- en amusementconcern Seagram bestierde hij ook Universal Music en Polygram. Deze ondernemingen vallen nu onder Vivendi Universal.