KNVB: Tekort arbiters door geweld op veld

De Telegraaf meldt dat de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) zich grote zorgen maakt over het toenemende geweld tegen scheidsrechters. In het amateurvoetbal steeg het aantal molestaties van arbiters afgelopen jaar met maar liefst 13% tot 276 gevallen.

Door het geweld op de velden zijn steeds minder arbiters bereid om een wedstrijd te leiden. Het aantal scheidsrechters daalde afgelopen jaar met 4,2%. Bovendien raakt het huidige arbiterskorps steeds meer vergrijsd.

Aan het begin van het seizoen telde Nederland 7.351 arbiters. Dat is lang niet genoeg om elke wedstrijd in het amateurvoetbal te laten leiden door een door de bond opgeleide scheidsrechter, zoals de KNVB graag wil.

''Gelukkig hebben we het voor elkaar gekregen dat de leeftijdsgrens is verschoven van 47 naar 70 jaar, anders was het probleem van het tekort niet meer te overzien geweest. Maar liefst 60% van onze arbiters is namelijk ouder dan 47 jaar'', zo zegt de belangenbehartiger van de COVS (Centraal Organisatie van Voetbal Scheidsrechters), Piet Galjaar.

Wat het geweld op het veld betreft is het opvallend dat het aantal gevallen in district West II, waar vorig seizoen als proef voor 3 jaar de zogenaamde spelerspas werd ingevoerd, daalde. Het lijkt er dus op dat de herinvoering van de legitimatieplicht van spelers een grote rol speelt bij de afname van de agressie.