Volleybal: Nederlandse status krijgt tik

Het Nederlands volleybal dreigt haar wereldstatus te verliezen. Het Nederlands mannenteam wordt volgend jaar niet uitgenodigd voor deelname aan de World League. Oranje trekt te weinig publiek en is te weinig op televisie om bij de beste twaalf landen van de wereld mee te spelen, aldus de internationale volleybalbond (FIVB).

Nederland kende zijn hoogtijdagen bij het behalen van medailles op de Olympische spelen van Barcelona (zilver, 1992) en Atlanta (goud, 1996). Na het stoppen van de 'gouden' generatie kreeg Nederland een terugslag te verwerken.

Nederland was tot dusver nog in alle elf edities van de World League van de partij. Negen keer bereikte Oranje de finaleronde en één keer werd de eindzege gegrepen. De afgelopen jaren bleef de ploeg echter in de eerste ronde steken. Directeur Hans Hein van Pro-Volley, de topsporttak van de Nederlandse Volleybal Bond, vindt echter dat Nederland er nog absoluut bij hoort: "op basis van ranking hoort Nederland er gewoon bij. We zijn op het afgelopen Europees kampioenschap nog als zesde geëindigd."

De Nederlandse vrouwenploeg maakt momenteel juist een 'revival' door. Het verloor vandaag desondanks de halve finale van het Europees Kampioenschap van gastland Turkije (17-25, 22-25, 22-25). Morgen wordt in de troostfinale tegen Duitsland gespeeld.