Vmbo-scholen mogen niet meer helpen bij examens

blablastampy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanaf volgend jaar mogen vmbo-scholen niet meer afwijken van de landelijke normering bij gemaakte examens. Dit jaar deed een aantal scholen dat wel, waardoor ruim vierhonderd leerlingen extra geslaagd zijn. Dit staat in een brief die minister Maria van der Hoeven van onderwijs donderdag aan de Tweede Kamer schreef.

Voor het eerst werden dit jaar de praktijk- en theorie-examens voor de beroepsgerichte vakken in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs centraal afgenomen. Deze vakken sloten volgens het ministerie van onderwijs goed aan op de onderwijspraktijk.

Van de 110.000 leerlingen die dit jaar vmbo-examen deden, is ongeveer 90 procent geslaagd. Uit de brief van minister Van der Hoeven blijkt dat 11 procent van de vmbo-scholen bij één of enkele vakken af is geweken van de landelijke adviesnormering. Dat had effect op de resultaten van ongeveer 60.000 leerlingen. "Het niet toepassen van de adviesnormering heeft in totaal hooguit 0,7 procent extra geslaagden opgeleverd," aldus de minister.

Toch wil Van der Hoeven scholen in de toekomst geen mogelijkheid meer bieden om de punten van hun leerlingen op te schroeven. Scholen wordt voortaan verplicht om de centrale normering aan te houden. De enige uitzondering op die regel zijn de beroepsgerichte vakken in de zogeheten basisberoepsgerichte leerweg. Bij die richting zijn de examens van theorie en praktijk samengevoegd, en wordt pas vanaf 2005 een centraal examen afgenomen.