Meeste Noren sterven op maandag

Striffelbuur had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit recent onderzoek blijkt dat de kans dat Noren op maandag overlijden groter is dan in het weekend. Ook ligt het aantal sterfgevallen in de winter hoger dan in de zomer.

De onderzoekers aan de Universiteit van Tromsoe in het noorden van Noorwegen hebben 225,439 sterfgevallen die plaatsvonden gedurende de periode van 1991 tot 1995 bestudeerd. De resultaten waren duidelijk: de kans om op een maandag te overlijden ligt 3 procent hoger dan de kans om op zaterdag het loodje te leggen.

"Een verschil van 3 procent is verre van verwaarloosbaar", aldus onderzoeker Elinor Ytterstad. De sterfgevallen die op maandagen plaatsvonden waren veelal gerelateerd aan hartziekten. "Het is moeilijk te zeggen waardoor er meer mensen op maandag sterven, maar één hypothese is dat het met de alcohol-consumptie gedurende het weekend samenhangt", vertelt onderzoeker Tormod Brenn. Een andere oorzaak zou de stress om weer aan het werk te moeten kunnen zijn, aldus Bress.

Mensen ouder dan 70 bleken 12 procent meer kans te hebben om 's winters dood te gaan dan in de zomer. In deze gevallen hangt dit veelal samen met griep en bevriezing.