Koning Arthur was een Italiaan

ilon@ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse Koning Arthur was een Italiaan. Dat heeft een studie van een Italiaanse geleerde mediëvist uitgewezen. En dat heeft op het Britse eiland tot veel commotie geleid. Koning Arthur is de Britse vader des vaderlands. De Arthur-legendes over het zwaard in de rots en de zoektocht naar de Heilige Graal zijn niet meer dan kopieën van oudere Italiaanse verhalen.

De Italiaanse mediëvist Mario Moiraghi kwam tot deze conclusies na onderzoek naar een Italiaanse versie van het mysterieuze zwaard dat in een rots gekliefd is. Dit onwrikbare zwaard wordt tot op de dag van vandaag bewaard in een gothische abdij op zo'n dertig kilometer van de Italiaanse stad Siena.

Het wapen zou toebehoord hebben aan Sint Galgano, een Toscaanse edelman uit de 12e eeuw die na een leven van arrogantie, lust en geweld een kluizenaar werd nadat de aartsengel Michaël aan hem verschenen was. Toen de geweldenaar zich tot godvruchtigheid bekeerde, markeerde hij zijn beslissing door zijn zwaard in een rotsblok te stoten.

Tot nu toe werd juist aangenomen dat het andersom was en dat de avonturen van Sint Galgano imitaties waren van de levensloop van Koning Arthur. Maar kenners denken nu juist dat het andersom is.

Ook andere elementen uit de Arthur-mythologie zijn ontleend aan het leven van Galgano. Zo zou de zoektocht naar de Heilige Graal ook een geliefde bezigheid van de Italiaan geweest zijn en zou de Ronde Tafel geïnspireerd zijn op de vorm van de oude kapel die rond het onbeweeglijke zwaard is gebouwd.

Specialisten die het zwaard hebben onderzocht, zeggen dat het uit de 12 eeuw stamt, gezien de stijl en de legering. De plaatselijke kerkelijke autoriteiten hebben nog geen toestemming gegeven om de rots uit te laten graven. Er is een vermoeden dat de stoffelijke resten van Arthurs grote voorbeeld daaronder liggen.