CDA: Verplichte stage nieuwe allochtonen

Het CDA wil dat allochtonen die hier nieuw komen tijdens hun inburgering verplicht een stage moeten lopen. Op die manier willen de christen-democraten dat allochtonen sneller kennis nemen van de Nederlandse taal en cultuur. CDA vice-fractievoorzitter Verburg maakte dat vandaag bekend tijdens een ontmoeting met de pers.

Het CDA wil dat zo'n stage bij bijvoorbeeld een bedrijf of vrijwilligersorganisatie wordt gelopen. Nieuwkomers die geen stage lopen, kunnen hun inburgering niet succesvol afsluiten en mogen wat het CDA betreft niet in Nederland blijven.

Bos

Gisteren zei PvdA-lijsttrekker Wouter Bos, in het lijsttrekkersdebat van 2Vandaag, dat allochtonen die onvoldoende hun best doen om in te burgeren in Nederland desnoods moeten worden uitgezet.

Bos wil die 'ultieme sanctie' overigens alleen toepassen bij allochtonen die uit eigen beweging naar Nederland zijn gekomen. Voor politieke vluchtelingen kan ze niet worden toegepast, omdat die vooraf geen tijd hebben gehad zich op hun komst naar Nederland voor te bereiden.

Lijsttrekker Halsema van GroenLinks vindt het standpunt van Bos niet door de beugel kunnen. Halsema is er wel voorstander van om allochtonen die onvoldoende meewerken aan inburgering financiële sancties op te leggen.