Officieel onderzoek: Drugsgebruik stijgt licht
Nederlanders gebruiken steeds meer drugs, toch blijft het aantal gebruikers relatief klein. 17% procent van de Nederlanders boven de 12 jaar heeft ooit cannabis gebruikt. Bijna 3% heeft ooit cocaïne gebruikt. Een en ander blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Drugsonderzoek (CEDRO) van de Universiteit van Amsterdam. Het vorige onderzoek dateert van 1997.
De gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders hun eerste stickie opsteken is gelijk gebleven. Zowel in 1997 als in 2001 is deze leeftijd 19,7 jaar. Het aantal gebruikers van cannabisproducten steeg wel maar niet veel: 1,5%.
Grote steden
Drugsgebruik verschilt wel heel erg van plaats tot plaats. In Amsterdam gebruiken de meeste mensen drugs: 38,1% van de bevolking van 12 jaar en ouder heeft ooit wiet of hasj gebruikt. In Rotterdam is dat 22,4%. Het landelijk gemiddelde ligt, zoals vermeld, op 17,0%; in de dunst bevolkte gemeenten van ons land is dat 11,4%.
Het onderzoek van het CEDRO werd vorig jaar gehouden onder 18.000 willekeurig gekozen Nederlanders van 12 jaar en ouder. Gekeken werd naar het gebruik van alcohol, tabak, rustgevende middelen en slaapmiddelen, cannabis, cocaïne, amfetamine, ecstasy, hallucinogenen (waaronder LSD), psychotrope paddestoelen (paddo's), opiaten (waaronder heroïne), vluchtige stoffen (zoals lijm en tri), drugs uit de smartshop, en prestatieverhogende stoffen (zoals anabole steroïden).
Er werd bij het onderzoek doelbewust een onderscheid gemaakt tussen legale (bijvoorbeeld alcohol, tabak) en illegale drugs (bijvoorbeeld cannabis, cocaïne). Het onderzoek is gefinancierd door het ministerie van VWS en uitgevoerd in samenwerking met CBS en het NIPO. Door de overheid wordt dit onderzoek gebruikt als officiële bron van druggebruikgegevens van de Nederlandse bevolking.