KLM zeker niet kansloos met 'stakersclaim'

De schadeclaim die de KLM mogelijk wil indienen tegen de tweehonderd werknemers, die afgelopen zaterdag met een wilde staking hebben gezorgd voor 15 miljoen euro schade, is zeker niet bij voorbaat kansloos. Dat stelt hoogleraar arbeidsrecht E. Verhulp van de Universiteit van Amsterdam.

Zorgvuldig

Volgens Verhulp heeft iedere werknemer zeker het recht om te staken, maar dan moet het wel zorgvuldig gebeuren. Voor zover Verhulp heeft vernomen is er van zorvuldigheid bij de wilde KLM-staking geen sprake: ''Ik heb begrepen dat de werknemers een rapportje hebben gezien dat collega's van Northwest Airlines 40% meer maximumloon krijgen. Als het echt zo is gegaan, mag de werkgever verwachten dat het personeel niet het werk neerlegt''.

Bovendien zijn volgens de hoogleraar stakingen alleen rechtmatig indien ze een laatste redmiddel zijn en tijdig zijn aangekondigd. Van beide lijkt geen sprake.

De schadeclaim van KLM zou voor een unicum zorgen in het Nederlandse arbeidsrecht. Dat de schadeclaim van 15 miljoen euro erg hoog is voor de kleine groep grondtechnici, speelt volgens de hoogleraar overigens geen rol. "De rechter zal het bedrag niet matigen vanwege een laag inkomen. Dat gebeurt wel bij boetes, maar niet bij schadevergoedingen. Het bedrag wordt toegewezen of niet."