Start landelijke meningokokken vaccinatie

Vanaf vandaag wordt begonnen met het vaccineren tegen het meningokokken bacterie. De campagne begon afgelopen zaterdag, en vanaf vandaag worden ongeveer 300 vaccinaties per uur gegeven. De meningokokken bacterie kan nekkramp of bloedvergiftiging veroorzaken.

Eerst krijgen de kinderen van twee tot vijf en van 15 tot 18 de prik, na de zomervakantie zijn de kinderen van 6 tot en met 14 aan de beurt. Deze landelijke vaccinatie is een grote klus voor de 44 GGD's in Nederland. In totaal moeten er ruim 3,4 miljoen vaccinaties plaatsvinden. Ambtenaren van het bevolkingsregister, apothekers en zelfs de politie hebben hun steun toegezegd bij het vaccineren. De totale kosten worden geschat op 75 miljoen euro. Veertig miljoen daarvan wordt gebruikt voor de aanschaf van het vaccin.

GGD Nederland verwacht dat ongeveer 35.000 mensen de prik zullen weigeren. Dit zal vooral bij streng gelovige families het geval zijn, omdat zij zeggen dat God en niet de mens beschikt over ziekte en gezondheid. De hulpverleners gaan toch proberen deze gelovige families over te halen.