Marteleiland Idi Amin te koop

Voor 330.000 euro verkoopt de huidige eigenaar het eilandje Mukusu, dat in het Afrikaanse Victoriameer ligt. Het eilandje, dat ooit het toneel vormde voor de gruwelpraktijken waarmee Uganda's voormalig dicator Idi Amin zich van zijn tegenstanders ontdeed, moet nu het toerisme in het land nieuw leven inblazen.

Het eilandje is omringd door water en vormt dus een uitstekende locatie voor een luxe hotel. Idi Amin, die het destijds Paradise Island noemde, had er ook een vakantiehuisje, maar de sfeer op het eiland was toen alles behalve paradijselijk want ook tijdens zijn vakanties ging Amin door met zijn gruwelijkheden. Zijn vermoorde tegenstanders gooide hij in het Victoriameer waar de krokodillen hen verscheurden.

Idi Amin stond en staat bekend als de slachter van Uganda vanwege de beestachtige wijze waarop hij zijn politieke tegenstanders afslachtte. Zo liet hij hen door tanks overrijden, verminken en opensnijden. Ook werden gevangenen gedwongen mede-gedetineerden de hersens in te slaan voor zij zelf het slachtoffer werden van deze praktijk. De dictator zei ook een stukje mensenvlees niet af te slaan.

"We moeten eerlijk zijn en toegeven dat het eiland verbonden is met Idi Amin. Daar moeten we niet geheimzinnig over doen, de mensen komen er toch wel achter. Sommigen zullen walgen van het idee, maar anderen zullen het fascinerend vinden", aldus een Britse zakenman die betrokken is bij de verkoop van het eiland en in opdracht werkt van een een stamhoofd dat nu eigenaar is van het eiland. Nu, 23 jaar later doet het vakantiehuisje van de voormalig dictator dienst als school.