Links: ''Nieuwe kabinet wordt een ramp''

Links Nederland maakt zich grote zorgen over de coalitie tussen CDA, LPF en VVD. De linkse partijen in de Tweede Kamer vrezen dat de plannen van de beoogde regeringscoalitie het sociale klimaat in Nederland zullen verslechteren.

Fractievoorzitter Paul Rosenmöller vreest dat de nieuwe coalitie "het meest rechtse kabinet sinds tientallen jaren" wordt. De kersverse PvdA-leider Jeltje van Nieuwenhoven noemt de ontwikkelingen zorgelijk. Beiden wijzen daarbij vooral op het strengere asielbeleid, de invoering van de identificatieplicht, het afschaffen van de gesubsidieerde Melkert-banen, het aanleggen van veel meer nieuwe snelwegen en het niet verhogen van de auto-belasting.

D66 is vooral teleurgesteld dat het correctieve referendum niet doorgaat, en dat Nederland kennelijk een nieuwe kerncentrale gaat bouwen.

Volgens de toekomstige oppositiepartijen gaan de plannen van de nieuwe coalitie ten koste van onderwijs, zorg en milieu. Niet alleen vanuit de linkse oppositie is er kritiek op het kabinet-in-wording. SER-voorzitter, oud-Rabobanktopman en CDA-coryfee Herman Wijffels is het niet eens met de afwijzing van de kilometerheffing.