Hoogleraar Jongeneel had het niet zo bedoeld

jolo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Prof.dr. Jan Jongeneel, hoogleraar missiologie aan de Utrechtse universiteit, is niet blij met de 'ongenuanceerde' publiciteit na een door hem geschreven artikel over het islamitisch imperialisme. Jongeneel zou in het tijdschrift Ellips hebben gepleit voor het sluiten van moskeeën.

Maar volgens Jongeneel poneerde hij slechts twee stellingen:
1.: 'Het Westen dient met ingang van heden een stop in te voeren voor de bouw van nieuwe moskeeën totdat er in elk islamitisch land, te beginnen met Saoedi-Arabië, een rooms-katholieke kerk en een protestantse kerk voor ambassadepersoneel en dienstverleners gebouwd zijn'
2.: 'Het Westen dient op het afbranden van kerkgebouwen op islamitisch grondgebied te reageren met het tijdelijk sluiten van moskeeën in het Westen totdat met islamitisch geld de betrokken kerkgebouwen hersteld zijn in hun oorspronkelijke luister'

Geen Pim Fortuyn

Een verontwaardigde Jongeneel zegt door de pers te zijn neergezet als een Pim Fortuyn, terwijl hij dat absoluut niet is. "Zelf wijs ik die stellingen af. Ik bepleit wereldwijd godsdienstvrijheid, maar vind tegelijkertijd dat wij de islam een geweldloos antwoord moeten geven. Dat er in een land als Indonesië kerken in brand zijn gestoken, gaat mij wel aan het hart. Maar vergeldingsacties zijn ethisch niet verantwoord."

"En nu ben ik, pacifist, neergezet als 'n Pim Fortuyn. Ik dacht niet dat de publiciteit verder zou reiken dan Ellips. Het blad is nog niet eens uit! Aan het persbericht dat uitgeverij Medema heeft opgesteld, heb ik part noch deel gehad. Wat ik schreef is uit zijn context gehaald en een eigen leven gaan leiden.", aldus prof. Jongeneel.