Vinder dossiers aangeklaagd voor diefstal

Een inwoner van Zaanstad overweegt om aangifte te doen tegen de sociale dienst van die stad, omdat die hem heeft beschuldigd van diefstal.

De inwoner, John van Prooijen, trof maandag duizenden persoondossiers van de sociale dienst aan in een container in de Damstraat. In eerste instantie dacht hij dat de vuilcontainer vol lag met mooie archiefdozen en mappen, die leeg waren. Omdat hij er wel een paar wilde hebben haalde hij er een paar uit de container en zag toen wat de inhoud van de mappen was.

In die dossiers zaten niet alleen kopieën van paspoorten, maar ook bankafschriften waaruit nauwkeurig kon worden opgemaakt wat het uitgavenpatroon van de persoon in kwestie was. Van Prooijen realiseerde zich dat dit in verkeerde handen kon vallen. Veel mensen kijken nou eenmaal even in een container als ze die zien staan. En veel mensen halen er ook dingen uit die van hun gading zijn. Daarom waarschuwde hij de sociale dienst, maar ook de krant.

Groot was zijn verbazing toen bleek dat de socialedienst hierop Van Prooijen aanklaagde bij de politie voor diefstal van mappen uit de container.

De politie heeft Van Prooijen het advies gegeven nog even te wachten met zijn aangifte, totdat duidelijk is wat de officier van justitie met de zaak gaat doen.