Noodverordening ingevoerd voor huwelijk

Blutgrafin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De dagen voor het huwelijk van WA en Maxima en op de dag zelf geldt in een deel van de Amsterdamse binnenstad een noodverordening. De verordening geldt van donderdag 12.00 uur tot en met zondagnacht. De Amsterdamse burgemeester Cohen zal de verordening eerder intrekken of verlengen als dat noodzakelijk is. Dit heeft hij gisteren bekend gemaakt.

Volgens de verordering mag niemand in de zogenaamde eerste veiligheidsring komen rond het paleis op de Dam, de Nieuwe Kerk en de Beurs van Berlage. Alleen genodigden, bewoners met speciale papieren en mensen die er voor hun werk moeten zijn worden toegelaten.

Zij mogen geen voorwerpen bij zich hebben die een gevaar kunnen vormen voor de veiligheid. De politie kan mensen hierop controleren. Ook zet de politie 'bomcontroleurs' die het gebied eventueel mogen uitkammen. Verder mag er in de veiligheidsgebieden niet worden gefietst en geldt er op sommige plaatsen een vaar- en afmeerverbod.

Op gebouwen rondom de huwelijkslocaties en langs de route van de gouden koets mag niemand op de daken. De politie houdt er toezicht, maar politie-commissaris J. van Riessen ontkent dat dat gebeurt door scherpschutters. Zij zijn wel paraat. Cohen zei niet van plan te zijn bestuurlijke ophouding toe te passen, hoewel hij ook niet uitsloot om dit middel in te zetten. Bestuurlijke ophouding werd tijdens Euro 2000 toegepast om mogelijke relschoppers uit voorzorg twaalf uur te kunnen opsluiten.

Ook voor het gebied rond de Arena en het Concertgebouw geldt een noodverordening als daar de festiviteiten plaatsvinden. In het Concertgebouw wordt vrijdagmiddag een lunchconcert gehouden. 's Avonds vindt in de Arena de Nationale feestavond plaats in het bijzijn van het huwelijkspaar en vele gasten. Cohen ontkende dat de kosten voor veiligheidsmaatregelen de pan uitrijzen.