Oudere mannen vaker afwijkend sperma

Puntje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

December is toch echt de tijd van de onderzoeken, zo heeft een kleinschalige studie in Brazilië ontdekt dat mannen van 60 of 70 jaar een groter aantal afwijkingen in de chromosomen van hun sperma hebbendan mannen van 20 tot 30 jaar. Deze afwijkingen in de chromosomen kunnen leiden tot miskramen en gebreken bij de geboorte van het kind. Daarom adviseren de onderzoekers nu om bij de begeleiding van vruchtbaarheidsproblemen ook de leeftijd van de man te betrekken.

De Braziliaanse onderzoekers vergeleken de zaadmonsters van zeven mannen in de leeftijd van 59 jaar tot 74 jaar met die van vijf mannen in de leeftijd van 23 tot 39 jaar. In het sperma van de oudere mannen vonden zij meer afwijkingen in aantal en structuur van de chromosomen. Dezelfde afwijkingen worden ook aangetroffen bij mannen van vrouwen die herhaaldelijke miskramen kregen.

Aangezien oudere mensen steeds vaker toch nog een kinderwens hebben, is er een groeiende interesse in de relatie tussen leeftijd en de vruchtbaarheid van mannen. Volgens haar en haar collega's zijn er aanwijzingen voor een kritische grens voor mannen bij de 40 à 50 jaar. Verder onderzoek naar de leeftijdsfactor bij mannen is nog nodig.