Mobieltje leidt tot ongelukken op het spoor

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds de zomer van 2000 zijn zeker acht treinen door rood licht gereden, omdat machinisten werden afgeleid door een gesprek op hun mobiele telefoon. Dat blijkt uit een intern rapport van Railned, de beheerder van het Nederlandse spoorwegnet. Volgens Railned was in drie van de acht onderzochte gevallen sprake van `ernstige materiële gevolgen`. Volgens betrouwbare bronnen binnen de spoorwegwereld hoorde daarbij ook de aanrijding tussen twee treinen bij Utrecht op 13 juni van dit jaar. Door dat ongeluk ten zuiden van het centraal station bij Utrecht liepen twee treinen uit de rails, waardoor het treinverkeer in heel Nederland ruim twee dagen van slag was.

Volgens woordvoerder Van Stokkum van Railned is zijn organisatie nog volop bezig dat ongeluk te analyseren en is het te vroeg om mededelingen te doen over de oorzaak.
Van Stokkum vindt acht gevallen van langs een rood sein rijden door gsm-afleiding nog niet voldoende om van een trend te spreken. "Maar als het zo doorgaat, wordt het dat wel natuurlijk."