FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 december 2001

Voetbal: Jan van Halst terug bij Ajax 1

Jan van Halst zal na de winterstop terugkeren in de A-selectie van Ajax. De middenvelder botste, net als Witschge en Winter, met voormalig trainer van Ajax Co Adriaanse en belandde op een zijspoor.

De nieuwe coach Ronald Koeman wil de routinier een nieuwe kans geven bij Ajax. "Ik verwacht van Jan dat hij de ploeg wakker gaat houden", aldus de oud-international zondagmidag in Utrecht . "Zijn agressie moet overslaan op de rest van het elftal. Ik reken erop dat hij de ploeg beter laat spelen. Op moeilijke momenten in een wedstrijd dient hij het rustpunt te zijn. Maar hij zal eerst zijn positie in het elftal moeten afdwingen."

Aanslagen VS ondergang voor Prost'

De terroristische aanslagen van 11 september hebben mogelijk de ondergang voor Prost Grand Prix ingeluid. Volgens teambaas Alain Prost ketste door de terreuracties een sponsordeal met de Arabische prins Alwaleed bin Talal af.

De Saoedische miljardair, een groot liefhebber van de Formule 1, was zeer dicht bij een overeenkomst met het noodlijdende Franse team.

Prost staat onder curatele en heeft een schuld van bijna 70 miljoen gulden. Als de oud-wereldkampioen voor 14 januari geen geldschieter vindt, houdt zijn team op te bestaan. Voor het seizoen 2002 heeft de renstal 170 miljoen gulden nodig, waarvan 85 procent uit sponsorgeld moet komen.

Prost vindt overigens dat de kleinere Formule-1-teams meer van de opbrengst moeten krijgen van de tv-rechten om een kans te maken tegen de grotere renstallen. "De sponsors horen alleen maar in de media dat slechts de grote autofabrikanten het zullen maken, dus komen ze natuurlijk niet meer naar ons."

75 Graven vernield in Delft

In de nacht van zaterdag op zondag zijn op een rooms-katholieke begraafplaats in Delft 75 graven vernield. De beheerder van de begraafplaats aan de Kanaalweg deed zondagmiddag aangifte bij politie.

Zerken en kruizen waren omvergetrapt en in sommige gevallen zelfs stuk gemaakt, ornamenten eraf gesloopt. De politie heeft geen bekladdingen ontdekt. De politie heeft een onderzoek naar de grafschennis ingesteld.

Schaatsen : Aangewezenen voor de Spelen

Nederland vaardigt voorlopig negen mannen en zeven vrouwen af naar de Olympische Spelen in Salt Lake City.
Bij de mannen is de definitieve verdeling voor de starttickets op de 1500 meter nog niet rond. Op voordracht van de schaatsbond KNSB heeft de topsportcommissie van NOCNSF besloten Jochem Uytdehaage, Martin Hersman en Erben Wennemars nog een extra wedstrijd te laten rijden om de vierde startplek aan te wijzen.

De 'skate-off' zal plaatsvinden tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen, in het weekeinde van 11 tot en met 13 januari. Op de 1000 meter bij de mannen is de bezetting ook nog niet compleet. Voorlopig ontbreekt Ids Postma, de olympisch titelverdediger.

Opvallend bij de andere plaatsverdelingen is dat Romme, tweevoudig Olympisch kampioen in Nagano, op de 5 kilometer niet zal starten. Voor de 10 kilometer behaalde hij wel een startbewijs.

Lijst met aangewezen kandidaten:

Mannen:

500 m: Jan Bos, Gerard van Velde, Erben Wennemars.
1000 m: Jan Bos, Erben Wennemars, Gerard van Velde.
1500 m: Ids Postma, Jan Bos, Rintje Ritsma.
Skate-off voor overgebleven plek op de 1500 meter: Jochem Uytdehaage, Martin Hersman en Erben Wennemars.
5000 m: Jochem Uytdehaage, Carl Verheijen, Bob de Jong.
10.000 m: Bob de Jong, Jochem Uytdehaage, Gianni Romme.

Vrouwen:

500 m: Andrea Nuyt, Marianne Timmer.
1000: Andrea Nuyt, Annamarie Thomas, Marianne Timmer.
1500 m: Tonny de Jong, Annamarie Thomas, Marianne Timmer, Renate Groenewold.
3000 m: Gretha Smit, Tonny de Jong, Renate Groenewold.
5000 m: Gretha Smit, Tonny de Jong, Marja Vis.

Man viert verjaardag 99 keer verkeerd

Klaas Jong had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jack Rogers uit Nieuw Zeeland heeft zijn verjaardag gedurende de laatste 99 jaar op de verkeerde dag gevierd. Zijn dochter die zijn geboorte-certificaat heeft gevonden, ontdekte dat haar vader niet op de 23e, maar op de 22e decemberdag jarig is. Mr Rogers zei dat zijn ouders zijn geboorte altijd op de 23e vierden, maar waarom kan hij niet vertellen.

VS gooien nieuw wapen in de strijd

Klaas Jong had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het leger van de Verenigde Staten heeft, zoals zij het noemen, een "thermobarische" bom ontwikkeld. Met deze jongen is het mogelijk om iedereen in een grot of tunnel om te brengen, zonder dat de ingang instort. Deze bommen werken op hetzelfde principe als de "fuel-air bombs", die in Vietnam gebruikt werden, met als uitzondering dat deze nieuwe "versie" een gerafineerdere en voorspelbaardere ontploffing veroorzaakt.

Dit type van ontpoffing gaat dóór de tunnel, in plaats van het te vernietigen. Het effect ervan is een krachtige schokgolf en intense hitte, zo groot dat mensen dit niet overleven. Het schijnt dat er al bommen onderweg zijn naar Afghanistan.

Mobieltje leidt tot ongelukken op het spoor

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds de zomer van 2000 zijn zeker acht treinen door rood licht gereden, omdat machinisten werden afgeleid door een gesprek op hun mobiele telefoon. Dat blijkt uit een intern rapport van Railned, de beheerder van het Nederlandse spoorwegnet. Volgens Railned was in drie van de acht onderzochte gevallen sprake van `ernstige materiële gevolgen`. Volgens betrouwbare bronnen binnen de spoorwegwereld hoorde daarbij ook de aanrijding tussen twee treinen bij Utrecht op 13 juni van dit jaar. Door dat ongeluk ten zuiden van het centraal station bij Utrecht liepen twee treinen uit de rails, waardoor het treinverkeer in heel Nederland ruim twee dagen van slag was.

Volgens woordvoerder Van Stokkum van Railned is zijn organisatie nog volop bezig dat ongeluk te analyseren en is het te vroeg om mededelingen te doen over de oorzaak.
Van Stokkum vindt acht gevallen van langs een rood sein rijden door gsm-afleiding nog niet voldoende om van een trend te spreken. "Maar als het zo doorgaat, wordt het dat wel natuurlijk."

F1: Ralf Schumacher onder druk

Het Formule-1 team Williams-BMW zegt bij monde van Technisch Directeur Patrick Head bezorgd te zijn over hun Nr.1 coureur, Ralf Schumacher. Ralf Schumacher had bij het team van Frank Williams een goede eerste seizoen's helft maar werd in de tweede helft van het seizoen om zijn oren gereden door rookie Juan Pablo Montoya.

De Duitser zit in de Formule-1 sinds 1997 toen het broertje van 4-voudig wereldkampioen Michael Schumacher bij het Jordan team zijn debuut maakte. Echter de laatste twee seizoenen heeft de Duitser het moeilijk. Vorig jaar stond hij zwaar onder druk van Jenson Button. De Engelse coureur had nog geen enkele ervaring maar was vaak sneller dan Ralf. Dit jaar had Schumacher het wederom moeilijk met een debuterende teamgenoot. In de loop van het seizoen was Juan Pablo Montoya meer voor hem dan achter hem te vinden.

Technisch Directeur van Williams, Patrick Head vertelde dat Williams zich steeds meer zorgen gaat maken over de wisselende vorm van de Duitser. "In het begin van 2001 waren we zeer onder de indruk met zijn resultaten, maar hij was niet in staat zijn vorm te behouden."

"Het harde feit is dat hij twee jaar heeft gehad, 2000 en 2001 waarin zijn junior teamgenoot bij het starten van het seizoen achter hem zat en bij het einde voor hem zat. Daar maken wij ons zorgen om, maar Ralf zou dat ook moeten doen."

Rudy Guiliani TIME Man van het Jaar

Scheidend burgemeester Rudolph Guiliani van New York is door het tijdschrift Time verkozen tot man van het jaar. Time verkoos Guiliani boven Osama bin Laden, die ook erg uitdrukkelijk zijn stempel op 2001 heeft gedrukt.

Time roemt Guiliani vanwege zijn optreden op 11 september en daarna, "hij gaf niet alleen leiding met daden, maar ook met emoties". Terwijl president George Bush het de eerste dag liet afweten, ontpopte Guiliani zich als steunpilaar voor de New Yorkers. Een vrouw omschreef het als: "Rudy laat ons zien wat we moeten doen, hij is ons voorbeeld."

Het is de 76e keer dat er een Time Person Of The Year wordt uitgeroepen.

Famke Jansen slaat Eddie Murphy knockout

Slambam_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De opnames van de film I Spy met onder andere Eddy Murphy, Robert De Niro en Famke Janssen hebben voor een dag stilgelegen. Tijdens de opname van een scene waarbij Murphy en Janssen moesten acteren alsof ze met elkaar op de vuist gingen, sloeg de Nederlanse per ongeluk arme Eddy buiten westen.

Met reukzout werd geprobeerd om Murphy weer bij bewustzijn te brengen. Nadat hij weer bij zijn positieven kwam, wilde hij meteen weer aan de slag, maar het veiligheidspersoneel wilde hem eerst laten onderzoeken door een arts.

Arafat mag niet naar Bethlehem

Zaterdagavond heeft de Israëlische regering formeel besloten dat de Palestijnse leider Arafat de kerstnacht niet in Bethlehem mag doorbrengen. Volgens Israël heeft hij te weinig gedaan om de Palestijnse 'terroristische organisaties' aan te pakken.

Afgelopen vrijdag lekte het reisverbod voor Arafat al uit via een anonieme Israëlische overheidsfunctionaris. Arafat zegt ,,desnoods te voet'' naar Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever te gaan.

Arafat verblijft momenteel in Ramallah. Om de geboorteplaats van Jezus te bereiken moet Arafat Israëlisch grondgebied over. ,,Niemand kan mij verhinderen naar Bethlehem te gaan'', aldus de Palestijnse leider. Volgens Palestijnse functionarissen zal Arafat waarschijnlijk zondag al zal proberen per auto Bethlehem te bereiken.

NBA: Wizards met Jordan op dreef

In het door hem geliefde Madison Square Garden loodste Michael Jordan de Washington Wizards zaterdag langs de New York Knicks. Een uitstekende worp in de slotseconde bezorgde de ploeg van de baketbal grootheld de 87-86 zege in New York.

De Knicks maken op hun beurt een slechte serie door. Vier keer op rij werd thuis verloren door de ploeg. Sinds 1990 was dat niet meer voorgekomen. Jordan kon met dat gegeven uiteraard niet zitten. ,,Dit is altijd een van mijn favoriete plaatsen geweest om te spelen'', aldus 'His Airness' die met de Wizards meer en meer op dreef raakt.
In de wedstrijd tegen de Knicks werd een achterstand van 14 punten weggewerkt en scoorde Jordan 26 punten.

Voor de Wizards was het de negende zege op rij.

Man bijt politiehond

Een dronken Amerikaanse man is in Pompano Beach in de Amerikaanse staat Florida opgepakt omdat hij een politiehond beet. Na een ongeval met de auto was de 28-jarige Dana Michael Murphy doorgereden. De politie zat hem echter dicht op de hielen en Murphy sloeg verder te voet op de vlucht.

De politie stuurde daarop politiehond Vader op hem af, die hem al snel bijhaalde. De dronken man beet echter de hond in zijn hals en zijn oog. De man is daarna gearresteerd.
De hond maakt het goed, na gebruik van antibiotica en oogdruppels.

Gretha Smit zet schaatstop te kijk

Marathonschaatsster Gretha Smit heeft tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen de Nederlandse topschaatsters flink te kijk gezet. Smit die zich pas sinds kort op het lange baanschaatsen heeft toegelegd, om te kijken of ze dat ook kon, won zowel de 3000- als de 5000 meter.

De schaatster uit Rouveen won zaterdag de 5000 meter zelfs in een Nederlands record van 7.03,47. De oude toptijd was 7.05,16 van Tonny de Jong.

Smit heeft geen olympische nominatie, maar het lijkt sterk dat de keuzeheren van de schaatsbond en sportkoepel NOC/NSF haar nog kunnen passeren. De beslissing over de drie olympische startplaatsen bij de vrouwen op de lange afstanden valt pas later vandaag.

PSV walst over Groningen heen

PSV heeft zaterdag tegen een uiterst zwak FC Groningen flink uitgehaald. De club uit de gelijknamige provincie werd door de Brabanders met 8-0 van de mat geveegd.

Bij rust leidde de Eindhovenaren al met 5-0 door treffers van Ramzi (2), Ooijer, Bouma en Rommedahl. Vennegoor of Hesselink bepaalde na de hervatting met een hattrick de eindstand.

Met de drie punten van de monsterscore op zak komt PSV op een derde plek in de competitie te staan.

Musharraf: ''Bin Laden mogelijk dood''

Lewis en Jeroen Schmitz hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Pakistaanse president Musharraf heeft gezegd dat Osama bin Laden mogelijk dood is. Bin Laden zou zijn omgekomen bij de zware bombardementen van de Amerikanen op het grottencomplex Tora Bora.

Mocht bin Laden echter nog in leven zijn, en wordt hij aangetroffen in Pakistan, dan zal hij aan de Verenigde Staten worden overgedragen. Pakistan heeft zijn strijdmacht aan de grens met Afghanistan versterkt om de leider van het Al Qaedanetwerk op te sporen.

Bomschoen aanslag in vliegtuig voorkomen

[UPDATE 00:45]
Een passagierstoestel onderweg van Parijs naar Miami van American Airlines is uitgeweken naar Logan Airport in Boston. Één van de passagiers bleek met springstof gevulde schoenen aan zijn voeten te hebben.

Het gebeurde allemaal op vlucht 63 van AA rond 11:00 EST toen een purser een zwavellucht rook en aan de man vroeg wat hij aan het doen was.
"He said he was 'wired'" weet Tom Kinton te melden, vluchtleider van het Logan International Airport in Boston.

Passagiers en bemanningsleden haalden de man toen onderuit en daarna werd hij door twee in het toestel aanwezige doktoren verdoofd. Vervolgens werd de man in een stoel vastgebonden met riemen, aldus Kinton.

De Boeing 767, met 185 passagiers en 12 bemanningsleden aan boord, landde veilig op Logan om 12:50 p.m. EST, geëscorteerd door 2 F-15 straaljagers. Het vliegtuig werd naar een afgelegen plek op de startbaan gereden.

Tijdens de worsteling raakten 2 bemannignsleden gewond (één van hen werd door de man gebeten) aldus de persvoorlichter van Massport, het bedrijf dat het vliegveld beheert. De gewonde purser werd naar het ziekenhuis gebracht.

De man, rond de 28, had een Brits paspoort bij zich dat naar het schijnt 3 weken geleden in België is afgegeven, en identificeerde de man als zijnde Richard Reid. Hij reisde alleen en had geen bagage ingechekt, zei Kinton in een korte verklaring. De FBI heeft hem voor verhoor meegenomen.

Over een gevaarlijke stinklucht uit je schoenen gesproken.

Calvobbes haalde dit nieuwtje van de teletekst af, en Chris bedankt voor het opmerken.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1275
special
Random Pics van de Dag #1273
special
VrijMiBabes #209 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1272
review
Er zit muziek in Doctor Who, al kan het soms wat eentonig zijn
review
Het nieuwe seizoen van Doctor Who gaat van start met een klassieke opener
©FOK.nl e.a.