Nieuwslezer spelt achtuurjournaal faud

'Ik heb het gewoon als 8 uur Journaal geschreven. Met een hoofdletter J omdat het een instituut is, en met het cijfer 8 omdat we dat op de redactie ook zo doen.' NOS-nieuwslezer Gijs Wanders hoopte dat hij tijdens het maken van het Groot Dictee der Nederlandse Taal dat woord toch wel goed zou hebben geschreven. Maar zijn collega Philip Freriks moest hem teleurstellen. Volgens de spellingregels, spellingsregels mag ook, is het 'achtuurjournaal'.

Met een gemiddeld aantal fouten van 31 was het dictee, dat gisteravond werd uitgezonden, dit jaar blijkbaar minder moeilijk dan voorgaande jaren. Minder openlijke instinkers als 'przewalskipaard' dit jaar, maar wel woorden als 'geë-maild', 'rock-'n-rollmuziek' en 'debacle' (zonder 'dakje'). Maar de echte valkuilen waren er ook, zoals 'konterfeitsels' en 'marokijnen'.

Het dictee had dit jaar als titel De portemonnee, waarmee de opstellers de komst van de euro wilden inluiden. "Onder nostalgische prevelementen doen wij in een mêlee van somtijds veronachtzaamde klanten onze sinterklaas- en kerstaankopen met coupures die al decennialang rouleren; tot ons chagrijn hebben die - daar helpt geen lievemoederen aan - straks nog slechts antiquarische betekenis", mijmerden de makers.

Minister Hermans van Onderwijs was een van de deelnemers. Hij had adviezen gekregen om niet mee te doen, omdat deelname misschien niet goed zou zijn voor het aanzien van een minister. "Ik heb het toch gedaan en me in de auto met diverse boekjes voorbereid op het dictee. Ik verwacht dat ik tussen de veertig en 45 fouten zal hebben", gaf hij in de pauze aan. Hoeveel hij er precies heeft gemaakt werd niet duidelijk, omdat hij na afloop snel vertrok.

De VVD-bewindsman denkt dat het niet slecht is gesteld met het onderwijs in de Nederlandse taal. "Ik kan ook zo honderd woorden verzinnen die bijna niemand goed weet op te schrijven. Wel denk ik dat een leraar geschiedenis bij het nakijken van een proefwerk ook de eventuele taalfouten mag onderstrepen. Dat gebeurde bij mij vroeger ook. Verder geef ook ik toe dat ik met het verzenden van e-mails ook wel eens slordig ben met mijn taal. Dat zou beter kunnen."

Tennisser Jan Siemerink (51 fouten) schrijft eigenlijk nooit, behalve acceptgiro's. "Ik ging hier onvoorbereid naartoe. In theorie kan je vooraf iets doornemen, maar je moet óf echt studeren, óf niets doen. Sommige woorden wist ik niet eens en 'staatsiefoto' schreef ik zoals 'statiegeld'." Sportpresentator Humberto Tan (52 fouten) vond dat hem een fout te veel was aangerekend. "Het woord 'barbiepoppen' moet volgens mij met een hoofdletter. Want als je het als soortnaam betitelt heb je binnen de kortste keren een probleem met de producent."

Drie Belgische deelnemers eindigden in de categorie niet-prominenten met ieder drie fouten gezamenlijk op de eerste plaats. Dat is uniek in de geschiedenis van het dictee. In de topvijf van prominenten was slechts plaats voor één Nederlander. Dichter Bart Chabot eindigde met 27 fouten op de vierde plaats.