Israël valt doelen aan, erkent schuld

Israëlische helikopters hebben zondagochtend verschillende Palestijnse doelen aangevallen in de Gazastrook. Gebouwen van de Palestijnse autoriteiten werden door zeker twintig raketten getroffen, zo maakte de chef van de Palestijnse dienst voor Openbare Veiligheid bekend.

Politieposten en gebouwen van de veiligheidsdienst en de kustwacht werden getroffen. Ten minste drie personen zouden gewond zijn geraakt door de aanvallen die volgens Israël werden uitgevoerd als vergelding voor een mortierbeschieting op een joodse nederzetting zaterdagavond.

Dertienjarige jongen doodgeschoten
Later op de dag is een dertienjarige Palestijns jongentje gedood bij botsingen tussen Israëlische militairen en demonstrerende Palestijnen. De Palestijnen protesteerden tegen de dood van vijf Palestijnse kinderen en Hamas-leider Hanoud. Een Palestijnse menigte bekogelde militairen die de Tombe van Rachel bewaken met stenen. De soldaten openden daarop het vuur op de demonstranten, zo bevestigden de Israëlische autoriteiten.

Israël erkent schuld voor dood kinderen
Ook heeft het Israëlische leger zaterdag officieel erkend dat het achter de booby-trap zat die vijf Palestijnse kinderen donderdag doodde in de Gazastrook.

Het leger onderzoekt de zaak nog steeds maar erkent de verantwoordelijkheid. De kinderen in de leeftijd van zeven tot veertien jaar kwamen volgens een legerwoorvoerder in contact met explosieven die het leger er had gelegd. De booby-trap lag op een plaats waar Palestijnen terroristische activiteiten ontplooiden tegen Israëlische troepen en de joodse kolonies, aldus de woordvoerder.