Dode-hoek-spiegels voor vrachtwagens

Vrachtwagens worden vanaf aanstaande maandag standaard uitgerust met een zogenoemd 'zichtveldsysteem', waarmee de bekende dode hoek grotendeels wordt weggenomen. Dat zijn minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) en de branchevereniging RAI overeengekomen.

De afspraak is onderdeel van een actieplan dat de minister en achttien organisaties vorig jaar hebben opgesteld. Het plan beoogt zoveel mogelijk vrachtwagens uit te rusten met een systeem waardoor hetzicht schuin achter en naast de wagen wordt verbeterd. Onder meer Bovag, RAI, ANWB, 3VO en Transport en Logistiek Nederland werken mee aan de campagne.

Jaarlijks vallen er ongeveer dertig dodelijke verkeersslachtoffers doordat vrachtwagenchauffeurs andere weggebruikers niet zien.

Inmiddels is een kwart van de vrachtwagens uitgerust met extra spiegels of camera's. Een woordvoerder van het ministerie meldt dat er 30.000 van deze systemen zijn verkocht. "Dat betekent wel dat er nog 100.000 vrachtwagens in Nederland rondrijden zonder zichtveldsysteem.'' Waarschijnlijk wordt het vanaf 2003 vanuit de Europese Unie wettelijk verplicht vrachtwagens uit te rusten met een systeem voor beter zicht in de dode hoek.