Schip met vluchtelingen vaart door

Het Australische marineschip Maroona zet zijn koers naar Papoea Nieuw-Guinea voort ondanks een rechterlijke uitspraak dat de honderden vluchtelingen aan boord naar Australië moeten worden overgebracht. Dat heeft minister Philip Ruddock van Immigratie dinsdag meegedeeld. De regering in Canberra heeft beroep tegen de uitspraak van de federale rechter aangetekend.

Een federale Australische rechter bepaalde dinsdag dat de honderden vluchtelingen die eerder aan boord waren van het Noorse schip Tampa naar Australië moeten worden overgebracht. De Australische regering heeft tot 14 september de tijd aan het besluit gevolg te geven of om beroep aan te tekenen.

De ongeveer 430 bootvluchtelingen van de Tampa probeerden eerder tevergeefs tot Australië te worden toegelaten via het afgelegen Christmas Island. Australië weigerde en uiteindelijk werd besloten dat het eiland Nauru en Nieuw-Zeeland hen voorlopig op zou vangen. Intussen zijn ze op een Australisch schip, waarop zich ook nog een grote groep andere vluchtelingen bevindt, op weg naar Papua-Nieuw-Guinea. Ze worden daar woensdagochtend plaatselijke tijd verwacht.

De rechtszaak was aangespannen door burgerrechtenactivisten. Volgens de rechter zijn de vluchtelingen illegaal in handen van de Australische autoriteiten gekomen nadat Australische militairen de Tampa enterden. Dat schip was eerder door de vluchtelingen gekaapt. De groep zou nu op het Australische vasteland asielaanvragen moeten kunnen indienen.